Економісти: світова економіка перебуває в рецесії

Світова економіка занурилася в рецесію через “неприємний коктейль” коронавірусу і драматичні дії щодо стримування поширення інфекції, оголосили колишні головні економісти Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Оскільки вірус продовжує поширюватися по всьому світу, економісти більше не думають, що їм доводиться чекати даних, щоб підтвердити, що світ перебуває в рецесії, хоча офіційні прогнози залишаються більш оптимістичними.

Колишні високопоставлені представники погоджуються з тим, що громадська Охорона здоров’я є головним пріоритетом, але з імовірним різким зниженням уряди повинні бути готові витратити значні кошти на захист бізнесу та домашніх господарств.

Головний економіст МВФ Гіта Гопінат сказала, що важко передбачити, що може статися, але пандемія не виглядає не схожа на нормальну рецесію. Дані з Китаю показують набагато більш різке скорочення послуг, ніж очікувалося.

Найбільш порушеними секторами будуть індустрія розваг, туризм, подорожі, транспорт, енергетика та фінанси.

Кеннет Рогофф, професор Гарвардського університету і колишній головний економіст Міжнародного валютного фонду (МВФ), сказав, що 90% – це шанс для світу впасти в рецесію.

Морріс Обстфельд, професор Каліфорнійського університету, зазначив, що недавні події є «неприємним коктейлем для глобального зростання».

МВФ визначає як глобальну рецесію, коли зростання – зазвичай близько 3,5-4% на рік – падає нижче 2,5%. Не всі в організації дотримуються думки, що це визначення є точним, але всі умови для глобальної рецесії покриваються незалежно від точного визначення.

Фонд оголосив, що вірус значно вплине на економіку, і зростання в 2020 році буде слабкіше, ніж у 2019 році, коли було зареєстровано 2,9 відсотка.