НАТО не прийшло до консенсусу щодо приєднання України

Країни НАТО ще не досягли консенсусу щодо того, чи має Україна бути частиною організації. Про це заявив у неділю генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг в інтерв’ю телеканалу HBO.

“Щоб стати членом НАТО, ви повинні відповідати стандартам НАТО. Ми допомагаємо Україні організувати боротьбу з корупцією, але 30 союзників мають погодитись, і тепер у нас немає консенсусної угоди про запрошення України стати повноправним членом», – сказав він.

Столтенберг зазначив, що Північноатлантичний альянс зміцнив відносини з Україною, але уточнив, що на цю країну не поширюється п’ята стаття статуту організації, яка передбачає колективний захист.

На саміті в Бухаресті у квітні 2008 року НАТО прийняла політичну заяву про те, що Україна та Грузія зрештою стануть членами НАТО, але відмовилася надати план дій щодо членства (ПДЧ) двом країнам, що стало першим кроком у юридичній процедурі приєднання до НАТО. організація.

На думку експертів із Брюсселя, за останні 12 років Київ та Тбілісі відійшли від перспективи приєднання до альянсу.

Сполучені Штати підтримують право України визначати напрямок своєї майбутньої зовнішньої політики без втручання ззовні, у тому числі при вступі до НАТО. Про це йдеться у новій Хартії стратегічного партнерства між двома країнами, яку кілька днів тому підписали держсекретар США Ентоні Блінкон та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

У заяві для журналістів після зустрічі двох дипломатів Блінкон сказав, що Вашингтон стурбований повідомленнями про “незвичайну військову активність Росії” на кордоні з Україною і попередив Москву, що “ескалація ситуації або агресивні дії” проти Києва неприпустимі.

Росія зібрала близько 100 000 військовослужбовців уздовж українського кордону, а західні країни надали Києву інформацію про пересування російських військ у цьому районі, повідомляє VoA з посиланням на президента України Володимира Зеленського.

«Я сподіваюся, що тепер увесь світ може ясно бачити, хто справді хоче миру і хто концентрує майже 100 тисяч військовослужбовців на нашому кордоні», – сказав Зеленський у відеозверненні, розміщеному на сайті президента України.