ВООЗ з прогнозом на 2021 рік

Поширення мутованих штамів коронавіруса не викличе нової хвилі пандемії. Таку думку висловив директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Ханс Клюге в інтерв’ю “El Pais”.

«Нові штами – жорстоке нагадування про те, що вірус все ще вражає нас»,- сказав він. «Але це не новий вірус, це нормальна еволюція будь-якого патогена, який намагається адаптуватися до свого господаря, людини. Це не початок нової пандемії, але, звичайно, ми повинні бути дуже пильними»,- сказав Клюге.

За його словами, важлива пильність, тому що нові штами можуть викликати повторне зараження і більш швидке поширення інфекції, що утруднить боротьбу з пандемією системам охорони здоров’я в деяких країнах.

«Нові штами можуть впливати на ефективність вакцин», – сказав він. «Ми бачили це з звичайним грипом: можуть бути штами, що вимагають трохи іншої вакцини»,- сказав представник ВООЗ. «Ми повинні зберігати пильність, тому що, якщо у нас буде більш швидке поширення вірусу і збільшиться пересування вакцинованих людей, може відбутися збільшення смертності»,- сказав Клюге.

«Ми повинні бути чесними: 2021 буде ще одним роком COVID-19, але більш керованим, більш передбачуваним”, – сказав він. “2020 рік нас здивував, ми увійшли в незнайому, політично похмуру і невідому з наукової точки зору територію. Тепер у нас є деякі позитивні результати, включаючи вакцини”,- додав Клюге: «І пандемії ніколи не тривають вічно, вони приходять і йдуть».

З початку пандемії близько 106,9 мільйона чоловік у всьому світі заразилися коронавірусом і понад 2,3 мільйона померли.