ВООЗ проти обов’язкової вакцинації, але за соціальну дистанцію

“Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) виступила проти обов’язкової вакцинації”, – повідомляють ЗМІ. Майкл Райан, директор ВООЗ по надзвичайної санітарії, сказав, що усвідомлений вибір буде кращим рішенням, ніж примусова масова вакцинація в усьому світі.

Кетрін О’Брайен, директор департаменту імунізації і біології ВООЗ, який в даний час відповідає за вакцинацію, також сказала, що зараз важлива доступність, а не встановлення суворих правил.

У той же час Організація закликала до дотримання таких правил, як соціальна дистанція, щоб обмежити захворюваність.

«Не обіймайтеся», – наполягали вони, посилаючись на дані про те, що за хвилину в США від коронавіруса вмирає двоє людей. Попередження актуальні напередодні свят, що наближаються.

Вакцинацію проти COVID-19 необхідно спочатку провести серед тих, хто її найбільше потребує, перш ніж можна буде вводити її серед решти населення. Раніше цього ж зажадав генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебрейесус.

«Оскільки країни планують почати вакцинацію проти COVID-19 в найближчі тижні і місяці, ми закликаємо їх приділяти пріоритетну увагу тим, хто найбільше її потребує, на основі рекомендацій, що видаються Стратегічною консультативною групою експертів ВООЗ по імунізації», – сказав керівник ВООЗ.

За його словами, першочергова увага слід приділяти медичним працівникам першої лінії, літнім людям і людям з важкими захворюваннями, оскільки їх захист знизить захворюваність і смертність, а також навантаження на системи охорони здоров’я.

У той же час компанії повідомляють про проблеми з вакцинами. Pfizer попередила, що зможе зробити половину запланованої кількості.

Європейська комісія в якості підтримки боротьби з коронавірусом, прийняла угоду про звільнення від ПДВ вакцин і тест-наборів.

Комісія пояснює, що нові правила, одноголосно прийняті всіма державами-членами, спрямовані на забезпечення поліпшеного доступу за нижчими цінами до засобів профілактики, виявлення та лікування коронавіруса.

Офіційно кількість випадків COVID-19 у всьому світі перевищила 67,25 мільйона, а число загиблих – понад 1,53 мільйона.