ВООЗ підтримує Олімпійські ігри в Японії

Олімпійські ігри в столиці Японії Токіо повинні показати світу, чого можна досягти за допомогою правильних заходів по боротьбі з пандемією COVID-19. Про це заявив сьогодні глава Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гебреісус.

Виступаючи перед членами Міжнародного олімпійського комітету на їх сесії в столиці Японії, глава ВООЗ наполягав на тому, що світу потрібні Олімпійські ігри зараз, «як свято надії».

«Олімпійські ігри можуть об’єднати світ, надихнути його і показати, що можливо, – сказав він. – Нехай промені надії з цієї землі освітять новий світанок для більш здорового, безпечного і справедливого світу».

Ігри в Токіо розпочнуться 23 липня.

Тедрос Гебреісус розкритикував відмінності в вакцинах між країнами, заявивши, що пандемія може закінчитися, якщо країни Великої двадцятки продемонструють колективне лідерство і більш справедливий розподіл вакцин.

Японія, де приблизно 34% населення отримали хоча б одну дозу вакцини, стурбована тим, що Олімпійські ігри можуть стати супер розповсюджувачем вірусу. Зростаюче число випадків COVID-19 в Токіо кинуло тінь на подію, яка, будучи відкладеною в минулому році через пандемію, тепер буде проходити без глядачів.

У цьому місяці Японія вирішила, що учасники будуть змагатися перед порожніми стадіонами, щоб мінімізувати ризики для здоров’я. Незважаючи на суворі протиепідемічні заходи, серед осіб, акредитованих на ігри з 1 липня, 67 позитивних випадків.

В Японії, чия програма вакцинації відстає від більшості інших розвинених країн, зареєстровано понад 840 000 випадків захворювання і 15 055 смертей, а в приймаючому місті Токіо спостерігається новий стрибок: у вівторок було зареєстровано 1 387 випадків.