Киргизстан: Екс-президент звинувачується в плануванні державного перевороту

«Прокуратура Киргизстану звинуватила арештованого колишнього президента Алмазбека Атамбаєва у вівторок в плануванні державного перевороту»,- повідомляє Reuters.
«Його метою був державний переворот. Я говорю це офіційно»,- заявив глава служби безпеки Киргизстану (ДКНБ) Озорбек Опумбаев на прес-конференції в Бішкеку.
«Йому потрібно було пролити кров, щоб вчинити державний переворот. Це був його план»,- додав він. «Тому,- пояснив він,- його наказали заарештувати».
У четвер колишній президент Атамбаєв здався поліції під час штурму спецназу. Він залишиться під вартою до 26 серпня. Раніше він був звинувачення в корупції.
Спецназ двічі – в середу та четвер – штурмував резиденцію Атамбаєва біля Бішкека. В результаті сутичок між офіцерами і прихильниками колишнього президента в середу загинув офіцер спецназу. У четвер під час штурму, щоб зломити активний опір прихильників Атамбаєва, використовувалися водомети, гранати, гумові кулі і сльозогінний газ. Всього було поранено 170 осіб. Екс-президент здався поліції після декількох годин переговорів з представниками Міністерства внутрішніх справ.
Опумбаев підкреслив, що розтин вбитого офіцера показав, що «його застрелили в серці». «Вони стріляли на ураження»,- сказав глава ДКНБ.
Прокуратура заявила, що у зв’язку із зіткненнями на минулому тижні вона також висунула Атамбаєву звинувачення в замаху на вбивство, напад на представників влади і загрози проти них, а також порушення громадського порядку. Політику може навіть загрожувати довічне ув’язнення.
Колишній президент підтвердив, що він стріляв у поліцію, коли вони намагалися заарештувати його в його резиденції. За словами адвоката Атамбаєва, під час арешту було порушено кілька положень.
Атамбаєва, якому 62 роки, звинувачують у злочинах, скоєних під час перебування на посаді президента Киргизстану в 2011-17 роках, в тому числі в корупції, зловживанні владою і незаконному збагаченні. Колишній президент відкидає всі звинувачення, стверджуючи, що вони політично мотивовані. Він відмовлявся з’являтися на допиті три рази; в червні він був позбавлений імунітету.
Нинішній президент Суронбадж Джінбеков підкреслив, що Атамбаєв серйозно порушив конституцію, вчинивши опір спецназу. На президентських виборах 2017 року Атамбаєв підтримав нинішнього главу держави, але незабаром після виборів вибухнув конфлікт. Атамбаєв піддав критиці деякі кандидатури, висунуті Джінбековим, і новий президент звільнив багатьох високопоставлених державних чиновників, тісно пов’язаних з його попередником.