ВООЗ оголосила коронавірус пандемією

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила, що епідемія коронавірусу в даний час є пандемією, пише Guardian.

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебрейсус оголосив на брифінгу, що в 114 країнах зареєстровано понад 118 000 випадків захворювання, 4291 людина загинули.

Він сказав, що ситуацію можна охарактеризувати як пандемію.

Генеральний директор підкреслив, що “Всесвітня організація охорони здоров’я постійно проводить оцінку цієї епідемії, і ми глибоко стурбовані тривожними рівнями поширеності та серйозності, а також тривожними рівнями бездіяльності”.

“Тому ми дійшли висновку, що COVID19 може бути класифікований як пандемія”, – оголосив він.

Пандемія – це не слово, яке використовується легковажно або недбало. Це слово, яке в разі зловживання може викликати необгрунтований страх або необгрунтоване визнання того, що боротьба закінчена, що призводить до непотрібних страждань і смерті, продовжив представник ВООЗ.

“Опис ситуації як пандемії не змінює оцінку ВООЗ загрози, створюваної цим коронавірусом. Він не змінює того, що робить ВООЗ, і не змінює того, що повинні робити держави”, – підкреслив він.

Тедрос вважає, що це криза, що зачіпає всі галузі.

Це справа кожного, сказав він, додавши, що вся історія деяких країн не розкривається.

Всі держави все ще можуть змінити напрямок цієї пандемії. За словами Генерального директора, швидкі дії можуть перешкодити поширенню вірусу.

Він сказав, що деякі країни борються з нестачею можливостей, а інші демонструють брак рішучості.

Тедрос Аданом Гебрейсус закликав країни “підготувати” лікарні і надати захисний одяг для медичних працівників.

За останніми даними Університету Джонса Хопкінса, понад 119 000 людей у більш ніж 100 країнах є носіями коронавірусу. Понад 4200 людей загинули, а 65000 одужали.

Пандемія  -це всесвітнє поширення нової хвороби. У 2009 році ВООЗ оголосила про пандемію свинячого грипу (H1N1), що забрала життя сотень тисяч людей.