Фрагмент льодовика загрожує обвалом. Він сповзає на кілька десятків сантиметрів в день

«Великий фрагмент льодовика в Альпах, який знаходиться під загрозою руйнування, сповзає на кілька десятків сантиметрів в день»,- такий результат вимірювань, проведених з встановленого там радара. Було відзначено, що 2,5 тисячі кубічних метрів льодовикової маси вже впали.
Останні результати спостережень за льодовиком План Плансі на італійській стороні масиву Монблан, стан якого викликав тривогу, були представлені геологом з регіону долини Аоста Давида Бертола.
Декількома днями раніше місцева влада закрила одну з доріг і попереджувально евакуювала кілька гірських хатин, коли експерти попередили, що частина льодовика, що тане може зруйнуватися. За їхніми прогнозами, може впасти близько 250 тисяч кубометрів льодовикової маси.
Останнім часом було виявлено прискорення руху льодовика до 50-60 см на добу. У четвер вчені заявили, що в даний час це 35 см в день.
Через наслідки зміни клімату в Альпах моніторинг льодовиків триває вже шість років.
Адміністрація муніципалітету Курмайор подбала про те, щоб ні житлові будівлі, ні туристичні курорти не піддавалися ризику.
З вівторка фахівці виявили два випадки обвалення дрібних фрагментів льодовика. Всього уже обвалилося 2,5 тисячі кубометрів, що становить 1 відсоток всієї льодовикової маси.