Вакцина Pfizer/BioNTech менш ефективна для людей з ожирінням

Згідно з новим дослідженням, цитованим Guardian, вакцина Pfizer/ BioNTech може бути менш ефективною у людей з ожирінням.

Італійські дослідники виявили, що працівники охорони здоров’я з ожирінням виробляють тільки половину антитіл при другій дозі в порівнянні зі здоровими людьми. Хоча ще занадто рано говорити, що це означає для ефективності вакцини, людям з ожирінням може знадобитися ще одна доза, щоб захистити себе від коронавіруса.

Попередні дослідження показали, що ожиріння, яке визначається індексом маси тіла (ІМТ) вище 30, збільшує ризик смерті від коронавірусної інфекції майже на 50% і ризик госпіталізації на 113%.

Це може бути пов’язано з тим, що люди з ожирінням часто мають супутні захворювання, такі, як проблеми з серцем або діабет 2 типу, що ще більше збільшує ризик.

Окреме дослідження показує, що ефективність вакцини проти грипу у огрядних людей вдвічі нижче, ніж у струнких.

Нове дослідження є першим прямим доказом того, що така ж проблема може виникнути і з вакцинами проти коронавіруса.

Альдо Венуті з Istituti Fisioterapici Ospitalieri в Римі і його колеги оцінили реакцію антитіл після отримання двох доз вакцини Pfizer/BioNTech у 248 медичних працівників. У 99,5% розвинулася відповідь антитіл, і ця відповідь сильніше, ніж у людей, що перехворіли вірусом. Але ефективність нижче у людей з надмірною вагою і ожирінням.

Окреме дослідження за участю бразильських медичних працівників показало, що повторне зараження коронавірусом частіше зустрічається у людей з надмірною вагою.