Ця зима в Європі, безумовно, найтепліша в історії

За словами вчених, тільки що минула зима в Європі була найтеплішою в історії, оскільки кліматична криза, можливо, діє в якості теплового каталізатора, пише Guardian.

Дані Бюро з питань зміни клімату ЄС “Коперник” датуються 1855 роком. Вони зазначають, що середня температура в грудні, січні та лютому була на 1,4 градуса Цельсія вище попереднього зимового рекорду, який був встановлений взимку 2015-2016 років. Нові кліматичні дані для Європи зазвичай поліпшуються лише на частку градуса. Зима в Європі була на 3,4 градуса тепліше, ніж в середньому в період з 1981 по 2010 роки.

Для спортивних заходів у Швеції та Росії довелося імпортувати сніг. У столиці Фінляндії Гельсінкі середні температури в січні та лютому більш ніж на 6 градусів вищі, ніж в середньому в 1981-2010 рр. У Великобританії серйозні повені, ймовірно, посилилися в результаті більш високих температур, як у 2015 році.

«Хоча ця зима була справді екстремальною сама по собі, подібні події могли стати більш екстремальними, ніж тенденція глобального потепління», – сказав Карло Буонтемпо, директор Бюро Коперника зі зміни клімату.

Але він додав: «Спостереження за такою теплою зимою викликає занепокоєння, але воно не відображає кліматичну тенденцію як таку. Сезонні температури, особливо за межами тропіків, значно варіюються від року до року».

Проте, вчені очікують, що глобальне потепління збільшить число екстремальних температур, і це триває в усьому світі. Австралія, яка постраждала від катастрофічних лісових пожеж, зареєструвала своє друге найспекотніше літо в історії, яке лише трохи прохолодніше, ніж рекорд, встановлений у минулому році.