Великобританія залишає Європейський союз

Великобританія сьогодні виходить з Європейського Союзу. Через три з половиною роки після референдуму в червні 2016 року, на якому британці вирішили покинути Блок 28 країн, ЄС вперше втратить державу-член.

Brexit відбудеться о 23: 00 за Гринвічем (опівночі по Брюсселю), повідомляє БТА.

Поділ не відразу викличе конкретні зміни, але ознаменує початок переговорів про умови їх майбутніх відносин. Відносини між Великобританією і ЄС залишаться такими ж, до кінця 2020 року.

Протягом цього 11-місячного перехідного періоду Лондон і Брюссель повинні домовитися про свої майбутні відносини. Однак деякі практичні зміни відбудуться раніше.

З відходом 66 мільйонів британців, населення ЄС стане близько 446 мільйонів, а його територія скоротиться на 5,5 відсотка. Якщо Великобританія колись вирішить повернутися, їй доведеться пройти звичайну процедуру приєднання.

У Брюсселі зняття британського прапора перед Європарламентом стане символом реальних змін: Великобританія залишає ЄС і стає однією з «третіх країн». У Великобританії більше не буде депутатів Європарламенту і комісара, Британський прем’єр-міністр більше не буде запрошуватися на європейські саміти, а члени уряду не будуть відвідувати міністерські зустрічі. Але Лондон, який є другим за величиною чистим вкладником у бюджет ЄС після Німеччини, продовжить платити внески до кінця перехідного періоду.

Відповідно до Угоди про виїзд, укладеної між прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном і лідерами 27 держав-членів, іммігранти, які проживають по обидві сторони каналу, будуть зберігати всі права на проживання і роботу в своїх приймаючих країнах до кінця перехідного періоду.

Громадяни Європи, які проживають у Великобританії, повинні пройти реєстрацію, щоб скористатися цими правами. Для британців, які живуть в ЄС, процедури варіюються в різних країнах. Право на вільне пересування діятиме до кінця грудня цього року. Деталі взаємних прав будуть узгоджені після Brexit