Сотні мільйонів доларів, щоб врятувати Амазонку. Макрон приєднався до «донорів»

Президенти Франції, Чилі та Колумбії – Еммануель Макрон, Себастьян Піньєра і Іван Дуке представили план захисту Амазонки в кулуарах кліматичного саміту в понеділок. Уряд Франції підтримає цей проект 100 мільйонами доларів.
Під час презентації проекту відомий актор Харрісон Форд від імені неурядової організації Conservation International оголосив, що вона пожертвує 20 мільйонів доларів на користь цієї ініціативи. У презентації взяли участь багато глав держав і урядів, в тому числі канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем’єр-міністр Норвегії Ерна Солберг і президент Болівії Ево Моралес.
Єлисейський палац оголосив, що на додаток до 100 мільйонів доларів, які уряд Франції виділив на боротьбу за порятунок Амазонки, «великі міжнародні донори» пообіцяли виділити на ці цілі 500 мільйонів доларів.
Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш виступив із закликом захистити Амазонку і інші тропічні ліси. Всупереч більш раннім заявам і на подив лідерів, присутніх на саміті, туди прибув президент Дональд Трамп в супроводі віце-президента Майка Пенса.
«Я дуже вірю в чисте повітря, чисту воду, і всі країни повинні об’єднатися, щоб досягти цього», – сказав Трамп. Його промова викликала припущення серед журналістів, що, можливо, Білий дім змінить свій політичний курс щодо кліматичної політики.
Нагадаємо, Нью-Йоркський кліматичний саміт проходив напередодні відкриття загальних дебатів Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, в яких візьмуть участь лідери з приблизно 60 країн.