Є міжнародна угода по Лівії, але світу поки немає

Світові лідери зобов’язалися покласти край будь-якому іноземному втручанню в лівійську війну і підтримати ембарго на поставки зброї. Це сталося під час берлінського саміту в рамках більш широкого плану з припинення зростаючого конфлікту в Лівії, повідомляє BBC.

Президенти Росії, Туреччини і Франції були в числі світових лідерів, які підписали план з припинення втручання у війну – будь то зброя, війська або фінансування.

Однак переговори не змогли привести до «серйозного діалогу» між воюючими сторонами – Халіфою Хафтаром і главою визнаного ООН уряду Тріполі Файез аль-Сараджев – або до того, щоб обидві сторони домовилися про постійне припинення вогню. Лідери двох ворогуючих сторін ніколи не зустрічалися в столиці Німеччини. У кулуарах берлінського саміту Сарадж зустрівся з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Туреччини Тайїпом Ердоганом, а Хафтар – з Меркель і президентом Франції Еммануелем Макрона.

«У нас зовсім інша ситуація в Лівії, де негайне дотримання угоди про припинення вогню просто нелегко гарантувати», – заявила на саміті канцлер Німеччини Ангела Меркель. «Але я сподіваюся, що завдяки сьогоднішній конференції у нас буде шанс зберегти перемир’я на майбутнє», – додала вона.

Лівія роздирається битвами між ворогуючими озброєними угрупованнями після падіння режиму, підтримуваного НАТО в 2011 році, який привів до повалення диктатора Муаммара Каддафі. З квітня війська прем’єр-міністра Сараджа в Тріполі піддалися нападу сил Хафтара. В результаті зіткнень загинули більше 280 мирних жителів і 2000 бойовиків, а десятки тисяч покинули свої будинки. 12 січня набула чинності крихке перемир’я, підтримане Анкарою і Москвою.

Незважаючи на те, що уряд Сараджа було визнано ООН, впливові гравці відійшли від нього, щоб підтримати Хафтара, перетворивши внутрішній конфлікт в те, що деякі назвали посередницької війною, в якій міжнародні сили прагнуть захистити свої власні інтереси.

Стурбованість міжнародного співтовариства зросла в останні тижні після того, як Туреччина наказала своїм військам вирушити до Лівії.

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш каже, що в останні дні лівійський конфлікт прийняв небезпечний оборот. «Ми до сих пір бачимо загострення конфлікту в Лівії за допомогою деякого іноземного втручання. Зараз ми стикаємося з ризиком реальної регіональної ескалації. Цей ризик був відвернений в Берліні », – зазначив він, додавши, що світ взяв на себе« тверде зобов’язання зупинити «небезпечну» спіраль.

Окремо Гутеріш сказав після конференції: «Завдяки сьогоднішній зустрічі в Берліні стало можливим прийняти п’ять військових делегатів з боку маршала Хафтара. У нас вже є три, і тепер у нас є ще два від ЛНА, «які стосуються так званої Лівійської національної армії». Так що тепер у нас є умови для виклику військового комітету в Женеві в найближчі кілька днів », – сказав Гутеріш.

Він позначив три питання, порушених на Саміті, сказавши: “По-перше, я не можу підкреслити завершення зустрічі тим, що рішення військового конфлікту в Лівії не сталося. Всі учасники зобов’язуються утримуватися від втручання у збройний конфлікт або внутрішні справи Лівії. По-друге , ми закликали всіх учасників утриматися від будь-яких дій, які посилюють конфлікт. По-третє, повернення до політичного процесу має важливе значення “.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вказав на деякі позитивні кроки з берлінського саміту, але сказав, що саміт не привів до настільки необхідним переговорам між Сараджев і Хафтаром.

«Ясно, що нам ще не вдалося налагодити серйозний і стабільний діалог між ними», – заявив Лавров журналістам після Берлінської конференції, на якій Хафтар і Сарадж зустрічалися віч-на-віч. Проте, сторони в лівійському конфлікті зробили «маленький крок» вперед, додав Лавров.