Коралові рифи по всьому світу можуть зникнути до 2100 року

За повідомленнями Daily Mail, глобальне потепління й окислення води в океанах можуть знищити всі коралові рифи до 2100-х років.

Вчені з Гавайського університету в Маноа виявили, що зміна клімату, викликана антропогенними парниковими газами, ось-ось знищить від 70 до 90 відсотків коралових рифів протягом наступних 20 років. Реалізація проектів по захисту коралових рифів, включаючи Великий Бар’єрний риф біля узбережжя Австралії, також стикнеться з серйозними проблемами в найближчі роки. Майбутні забруднення, викликані діяльністю людини, матимуть незначні наслідки для руйнування коралових місць проживання, оскільки людина вже нанесла великої шкоди рифам. «До 2100 року картина буде зловісною», – упевнений експерт із біогеографії Рене Сетер.

Через підвищення температури океану, тепліша вода тисне на корали, змушуючи їх звільнятися від водоростей, яким вони зобов’язані 90% своєї енергії. Це призводить до знебарвлення коралів. Вибілені корали не мертві, проте схильні до підвищеного ризику смерті. Вчені роками попереджали про небезпеку знебарвлення коралів і вона вже призвела до знищення близько 30 відсотків коралів на Великому бар’єрному рифі у 2016 році. Корали можуть вижити після знебарвлення, якщо вони отримають поживні речовини досить швидко. В іншому випадку – вони вмирають протягом кількох днів, повідомляє БТА.

Вчені намагалися пересадити вирощені в лабораторії корали на вмираючі рифи в океані. Вважалося, що вирощені в лабораторії корали сприяють відновленню рифа, однак виживаність пересаджених коралів у багатьох випадках була низькою.

В ході дослідження Сетер і її колеги нанесли на карту області в океані, де зусилля по відновленню коралового рифу були б найкращими. Моделювання проводилося по температурі поверхні океану, потужності хвиль, кислотності води, забрудненню та надмірному вилову риби в коралових районах. Вчені з’ясували, що більшість районів, де живуть корали сьогодні, не будуть сприятливим середовищем для їх проживання до 2045 року. Площі, які є сприятливим середовищем проживання для коралів, зменшаться ще більше до 2100 року. Тоді тільки деякі частини – Каліфорнійська затока та Червоне море – стануть хорошим середовищем для коралів.