Китай попередив світових лідерів в Давосі, щоб вони не почали нову “холодну війну”

“Президент Китаю Сі Цзіньпін попередив світових лідерів на віртуальному традиційному щорічному Всесвітньому економічному форумі в Давосі не починати «нову холодну війну» і закликав до глобальної єдності перед обличчям пандемії коронавіруса”, – повідомляє AFP.

Оскільки китайська влада в значній мірі обмежуює поширення пандемії всередині своїх кордонів, Сі Цзіньпін хоче позиціонувати Китай, як ключового гравця в новому багатосторонньому світовому порядку, в той час, як Сполучені Штати, як і раніше є серйозно постраждалими від пандемії.

«Створення невеликих угруповань або початок нової “холодної війни”, відкидання, загроза або залякування інших … тільки підштовхне світ до розколу», – сказав він, додавши, що конфронтація призведе ситуацію до «глухого кута».

У прихованій різкій критиці дій, вжитих попередньою адміністрацією США при президенті Дональда Трампа проти Китаю, Сі Цзіньпін вказав, що конфронтація «завжди шкодить інтересам кожної країни і приносить в жертву добробут людей».

Китайський президент також підтвердив амбітні кліматичні обіцянки Пекіна: скоротити викиди вуглецю на 65% до 2030 року і досягти вуглецевої нейтральності до 2060 року, що дуже важливо, оскільки Китай викидає чверть всіх парникових газів в світі.

«Досягнення цих цілей потребує багато важкої роботи від Китая. Але ми вважаємо, що, коли інтереси всього людства на карті, Китай повинен рухатися вперед і прийняти відповідальність», – сказав Сі Цзіньпін.