Лауреат Пулітцерівської премії фотокореспондент агентства “Reuters” убитий афганськими талібами

Володар Пулітцерівської премії, індійський фотожурналіст Датч Сиддик був убитий в Афганістані, повідомив посол країни в Делі, повідомляє BBC. Сиддик був головним фотографом агентства Рейтер в Індії.

Він знаходився в колоні афганських сил, які потрапили в засідку бойовиків Талібану біля ключового пункту перетину кордону з Пакистаном. Невідомо, скільки ще загинуло в результаті нападу.

Посол Афганістану в Індії Фарід Мамундзай сказав, що він глибоко стурбований новиною про «вбивство одного».

Сиддик працював з Reuters більше десяти років. У 2018 році він отримав Пулітцерівську премію в області фотографії. Він виграв її разом зі своїм колегою Аднаном Абід і п’ятьма іншими за їх роботу по документуванню насильства проти меншості рохінджа в М’янмі.

Нещодавно його фотографії масових похорону на піку руйнівною другої хвилі Ковіса в Індії стали всесвітньо відомими та здобули йому всесвітню похвалу і визнання. «Хоча мені подобається висвітлювати новини – від бізнесу до політики і спорту, але найбільше мені подобається відобразити людське обличчя і історію», – сказав Сиддик агентству Рейтер раніше.

Сиддик висвітлює зіткнення в районі Кандагара, коли Сполучені Штати виводять свої війська з Афганістану раніше терміну, встановленого президентом Джо Байденом – 11 вересня.

Талібан, Фундаменталістська ісламське угруповання, контролювала Афганістан з середини 1990-х років до вторгнення США в 2001 році. Групу звинувачували в серйозних порушеннях прав людини.

Після виведення іноземних військ через 20 років таліби швидко захопили територію по всій країні, що викликало побоювання з приводу можливої ​​громадянської війни.