Танення вічних льодовиків може збільшити вміст вуглекислого газу в атмосфері на 50%

Як повідомляє Daily Mail, раптове танення вічної мерзлоти в Арктиці може призвести до 50-відсоткового збільшення кількості вуглекислого газу, що викидається в атмосферу.

Експерти давно побоюються, що зміна клімату, яке нагрівають Арктику в 2 рази швидше, ніж інша частина планети, призведе до викиду парникових газів, які вже давно спіймані в пастку. Метан і вуглекислий газ протягом тисячоліть зберігалися у вічній мерзлоті на Алясці, в Канаді та Сибіру, повідомляє БТА.

Передбачається, що викид цих газів в атмосферу буде поступовим. Однак прогнози, пов’язані з викидами, не враховують маловивчені процеси. При них крижані райони можуть розпадатися за лічені дні. «Хоча раптове танення охопить менше 20 відсотків вічної мерзлоти, це все одно призведе до збільшення викиду вуглекислого газу на 50 відсотків», – сказав керівник дослідження з Університету Колорадо в Боулдері.

Вічна мерзлота Арктики охоплює територію, еквівалентну території Канади і США разом узятих. Близько 1500 мільярдів тонн вуглекислого газу зберігається у вічній мерзлоті в Арктиці. Ця кількість в 2 рази більше, ніж в даний час доступна в атмосфері, і в 3 рази перевищує те, що людство виробило з початку промислової революції.

Поки неясно, чи почав розпад вічної мерзлоти вже виділяти значні кількості метану і вуглекислого газу. Експертні оцінки також незрозумілі. Деякі вчені вважають, що майбутні викиди парникових газів будуть, принаймні, частково компенсовані появою нової рослинності, яка буде поглинати і накопичувати вуглекислий газ. Однак вчені не сумніваються, що вічна мерзлота буде продовжувати танути в міру підвищення температури.

У своїй доповіді, опублікованій у вересні минулого року, міжурядова група експертів зі зміни клімату розглянула два сценарії, пов’язані з майбутнім потеплінням. Якщо людство обмежить глобальне потепління до рівня менше 2 градусів за Цельсієм у порівнянні з доіндустріальною епохою, зони вічної мерзлоти знизяться на 24 відсотки до 2100 року.

У випадку, якщо викиди парникових газів продовжать зростати протягом наступних 50 років, 70 відсотків вічної мерзлоти може зникнути. «Однак обидва сценарії засновані на припущенні, що танення буде поступовим, і це бачення може бути помилковим», – зазначив керівник дослідження.

Результати дослідження були опубліковані в журналі NJ.