Франція пропонує скасувати смертну кару в усьому світі

“Франція почне кампанію щодо скасування смертної кари у всьому світі в рамках свого майбутнього головування в Європейському союзі. Про це заявив президент Еммануель Макрон”, – повідомляє агентство Reuters.

У Парижі відбудеться конференція, на якій зберуться групи громадянського суспільства з країн, де застосовується або скасовано смертну кару. Макрон зробив цю заяву під час виступу з нагоди 40-річчя скасування смертної кари у Франції.

Франція, яка головуватиме в Раді ЄС у першій половині 2022 року, також буде працювати з іншими державами-членами над резолюцією Організації Об’єднаних Націй, що вимагає від країн щорічно звітувати про кількість смертних вироків і страт.

Франція стала 35-ю країною в світі, яка заборонила смертну кару. На даний час в більшості країн таке покарання більше не застосовується. Але кілька великих країн, включаючи Китай, Іран і США, як і раніше підтримують його. Смертна кара застосовується в 28 штатах США.

Згідно з опитуваннями громадської думки, у Франції громадськість як і раніше сильно розділена з цього питання.

У липні генеральний прокурор США Меррик Гарланд наказав тимчасово призупинити федеральні страти, оскільки високопосадовці Міністерства юстиції переглядають політику та процедури виконання смертного вироку.

Раніше в січні Європейський Союз заявив, що «глибоко шкодує» про першу страти жінки в Сполучених Штатах майже за 70 років. Ліза Монтгомері була вбита смертельною ін’єкцією в Індіані після того, як Верховний суд США проголосував 6: 3 за скасування заборони на страту в останню хвилину.