НАСА запустило космічний корабель, щоб змінити курс астероїда

“Американське космічне агентство NASA запустило сьогодні вранці космічний корабель, який буде наведений прямо на астероїд, щоб змінити його курс, у рамках першої такого роду місії”, – повідомляє DPA.

Пристрій планетарного захисту, запущений ракетою Falcon 9, виготовленою Ілоном Маском приватної компанії SpaceX, злетів учора о 22:21 за тихоокеанським часом США з бази космічних сил Ванденберг у Каліфорнії.

“Астероїд Діморфос: ми йдемо за вами!” – написало космічне агентство США у Twitter.

Космічний корабель, розмір якого, за заявою НАСА, дорівнює торговому автомату, повинен врізатися в астероїд Діморфос у жовтні наступного року під час так званого випробування подвійного перенаправлення астероїдів (DART).

Діморфос, маленький місяць діаметром близько 160 метрів, згідно з розрахунками НАСА, не становить небезпеки для Землі, і місія розрахована на те, щоб навіть після удару планета не наражалася на небезпеку.

У 2024 році планується запустити місію Європейського космічного агентства Hera для докладнішого вивчення впливу.

НАСА сподівається, що місія вартістю близько 330 мільйонів доларів дасть уявлення про те, як захистити Землю від будь-яких астероїдів, що наближаються.

Вченим не відомо про жодні астероїди, які нині загрожують Землі, але вони ідентифікували близько 27 000 астероїдів біля нашої планети, близько 10 000 з яких мають діаметр понад 140 метрів.