ЕК: Новий тест ПЛР успішно виявляє Omicron

Європейська комісія заявила, що новий тест ПЛР успішно виявляє варіант коронавірусу Omicron.

Об’єднаний дослідницький центр (JRC) ЄС підтвердив обґрунтованість конкретного методу виявлення Omicron. За допомогою цього методу лабораторії можуть використовувати прості тести ПЛР для виявлення та ідентифікації нового варіанту без необхідності дорогого та трудомісткого секвенування. Це робиться за допомогою модифікованого реагенту.

«Цей новий метод дозволить виявляти Omicron швидше та дешевше, що дозволить краще відстежувати у його ЄС та у всьому світі. Наука виявилася важливим елементом у боротьбі з COVID-19. Я вдячна за невпинну роботу всіх учених під час пандемії», – сказала Марія Габріель, комісар з інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді.

Новий метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) виявився дуже ефективним у тестах Omicron, проведених JRC. Навіть коли вони доступні в невеликих кількостях, всі зразки, що містять Омікрон, дали позитивний результат, у той час як всі інші зразки, що містять, наприклад, поширений варіант Дельта або вихідний варіант Ухань, дали негативний результат. Практично це означає, що метод дозволяє будь-якій лабораторії, що працює зі стандартною технологією ПЛР, швидко ідентифікувати варіант Omicron без необхідності більш тривалого секвенування.

Модифікований реагент, розроблений JRC, можна замовити у звичайних постачальників ПЛР-тестів. Усі лабораторії, які сьогодні проводять ПЛР-тести, зможуть швидко адаптуватись.