Британія закликає світ покласти край конфлікту

“Міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб зажадає припинення вогню в зонах конфліктів по всьому світу, щоб місцеве населення могло пройти вакцинацію від коронавіруса. Рааб вважає, що у світу є «моральне зобов’язання так діяти»,- повідомляє Guardian.

Британський міністр головуватиме на засіданні Ради Безпеки ООН. Він спробує переконати держави-члени узгодити резолюцію із закликами до припинення вогню в таких регіонах, як Сомалі, Південний Судан і Ємен.

Сьогодні Рааб розповість учасникам зустрічі, що коронавірус можна перемогти тільки шляхом імунізації населення світу, так як вірогідна поява нових стійких штамів.

Неурядові організації вітають ініціативу Великобританії, але попереджають, що найбідніші країни, порушені конфліктом, ризикують не отримати вакцини, якщо не відбудеться масового збільшення світового виробництва.

За оцінками Лондона, близько 160 мільйонів осіб ризикують не отримати доступ до вакцин.

«У нас є моральне зобов’язання діяти і стратегічна необхідність об’єднатися для перемоги над цим вірусом», – додав Рааб.

У минулому було досягнуто згоди про припинення вогню з метою організації імунізації. В Афганістані в 2000 і 2001 роках воюючі сторони погодилися припинити бойові дії, щоб понад 10 мільйонів дітей могли отримати вакцини від поліомієліту.

Сьогоднішнє засідання Ради Безпеки ООН організовано на прохання Великобританії, яка протягом місяця виконувала обов’язки голови ради, що складається з 15 чоловік.

Згідно з дослідженням Університету Дьюка, багаті країни замовили 4,2 мільярда доз вакцин проти коронавіруса, а більш бідні країни отримали 670 мільйонів. Великобританія замовила 407 мільйонів доз, що в кілька разів перевищує населення країни.

ООН також розгляне, чи був досягнутий будь-який прогрес з липня минулого року, коли Рада Безпеки прийняла резолюцію, що закликає до глобального припинення вогню для боротьби з пандемією.