Росію виключили з дискусій навколо місячної станції Gateway

Представники Росії виключені з експертної групи з обговорення перспектив створення місячної станції Gateway. Про це повідомили РІА Новини з посиланням на джерело в ракетно-космічній сфері Росії.

За його словами, рішення було прийнято після неодноразових заяв російської сторони про недостатню роль в проекті.

«Представники Росії виключені з обговорення цієї теми, виключені з розсилки листів, обговорень, доступу до матеріалів»,- сказало джерело.

Американці планують побудувати станцію Gateway на орбіті Місяця. У 2017 році Роскосмос і НАСА підписали спільну угоду, але пізніше генеральний директор російської держкорпорації Дмитро Рогозін зазначив, що Москва не може дозволити собі участь в Gateway, оскільки їй відводилася недостатня роль в проекті, який він назвав амеріканоцентричним.

Росії було доручено створити тільки один модуль станції – портал космічних подорожей. США внесли великий вклад в проект. Відповідно, внесок враховує роль країни в проекті. Рогозін заявив про готовність Росії брати участь в цьому проекті, якщо він буде заснований на принципах рівноправності, як у випадку з Міжнародною космічною станцією.

У прес-службі Роскосмосу відзначили, що останній раз вони брали участь у профільній зустрічі в червні 2020 року. Це був онлайн-брифінг з багатьма зацікавленими сторонами, організований НАСА з керівниками міжнародних космічних агентств по ключовим пріоритетам пілотованих і роботизованих досліджень Місяця і глибин космосу, включаючи проект Gateway.