Японія змушена викидати частину вакцини Pfizer

Японським лікарям доведеться утилізувати частину вакцини проти коронавіруса, виробленої американською фармацевтичною компанією Pfizer, через відсутність в достатній кількості спеціалізованих шприців. Про це заявив на прес-конференції в Токіо генеральний секретар уряду Кацунобу Като.

«Нелегко купити потрібну кількість цих спеціальних шприців, їх не так багато в світі», – пояснив він, додавши: «На даний час ми ведемо переговори з декількома виробниками».

Кожен флакон вакцини Pfizer містить кількість препарату для шести ін’єкцій. Але тільки спеціалізовані шприци можуть витягти її повністю. Використання звичайних шприців дозволяє набрати лише п’ять доз вакцини.

«Частину препарату у флаконах доведеться викинути», – визнав генеральний секретар кабінету міністрів. В результаті тільки близько 60 мільйонів осіб зможуть пройти вакцинацію вже замовленою партією вакцини Pfizer замість запланованих 72 мільйонів.

14 лютого Міністерство охорони здоров’я, праці та соціального забезпечення Японії схвалило використання вакцини Pfizer в країні. Вакцинація розпочнеться 17 лютого.

В першу чергу вакцину введуть 4 мільйонам медичних і соціальних працівників. Після цього будуть вакциновані близько 36 мільйонів чоловік у віці старше 65 років. Потім кампанія буде поширена на 8,2 мільйона чоловік в Японії з хронічними захворюваннями, і тільки з травня інші категорії громадян зможуть отримувати вакцини.

У минулому році Японія підписала угоди про постачання вакцини проти коронавіруса з Pfizer, а також з британо-шведської фармацевтичної компанією AstraZeneca і американської біотехнологічної компанією Moderna.