Алкоголь, спорт, наркотики – що можна, а що не можна після ревакцинації

Дослідники рекомендують третю дозу вакцини для захисту людей від варіанта коронавірусу Omicron. На що звертати увагу після імунізації? Чи можна займатися спортом та вживати алкоголь?

В інформаційній брошурі Інституту Роберта Коха йдеться, що людям не слід бути дуже щадними після вакцинації, але все ж таки корисно уникати фізичних вправ. У разі болю або лихоманки можна приймати знеболювальні препарати та ті, що знижують температуру. У брошурі не робиться відмінностей між першою, другою та ревакцинальною дозою.

Лікарі з Берліна рекомендують не займатися спортом протягом трьох днів після вакцинації та не піддавати організм фізичним навантаженням протягом десяти днів після вакцинації. Однак з медичної точки зору немає підстав вводити строгі обмеження на заняття спортом, якщо немає гарячки, у тому числі у разі можливого запалення серцевого м’яза.

Деякі дослідники припустили, що невелике збільшення міокардиту, виявлене після імунізації проти Соvid-19 серед молодих чоловіків, може бути пов’язане з вправами відразу після вакцинації. Однак міокардит – дуже рідкісний наслідок вакцинації і в основному вражає чоловіків віком до 25 років.

Алкоголь та сигарети – дозволені, але в помірних кількостях.

“В принципі, алкоголь не має значного впливу на імунну систему”, – заявила вірусолог Сандра Чизек в інтерв’ю НДР. Однак вона рекомендує не пити дуже багато, тому що «велика кількість алкоголю є отрутою для організму. І коли він зайнятий зміцненням своєї імунної системи після вакцинації, ми не повинні обтяжувати його отруйними речовинами».

Німецький центр санітарної освіти, у свою чергу, повідомляє, що надмірне вживання алкоголю може знизити імунну відповідь у разі інфекції, а після вакцинації може вплинути на переносимість та дію вакцини. Отже, вони рекомендують утримуватись від великої кількості алкоголю в дні до та після ревакцинації, особливо якщо це призводить до лихоманки. Тим не менш, склянка пива чи вина цілком підійде.

Що стосується сигарет – і у зв’язку з цим рекомендація не переборщити, щоб не обтяжувати організм токсичними речовинами.

Оскільки вакцини проти коронавірусу були схвалені швидко, сьогодні існує відносно небагато досліджень, присвячених впливу прийому знеболювальних після вакцинації. Інститут Роберта Коха також не може дати остаточної оцінки того, чи впливає парацетамол або ібупрофен на вакцину.

Берлінські лікарі стверджують, що знеболювальні можна приймати, але не раніше ніж через шість годин після вакцинації. ВООЗ також не рекомендує приймати ліки одразу після імунізації.

Насамперед, важливо знати, що у жодному разі не можна приймати ліки профілактично, тобто. перед імунізацією. Це може погіршити дію вакцини, придушивши імунну відповідь, що має вирішальне значення для її захисної функції.