“Газпром” збільшує транзит через Україну

“У середу “Газпром” збільшив транзит газу через Україну до довгострокової стелі 109,3 млн кубометрів”, – повідомляє Інтерфакс.

Агентство посилається на дані “Системного оператора України”.

9 листопада резервація становила 100,2 млн. кубометрів, 8 листопада фактично пройдено 88,6 млн. кубометрів.

Заявка на використання газопроводу Ямал-Європа, який проходить через Білорусь та Польщу до Німеччини, знаходиться на рівні 31 мільйона кубометрів – це місячне бронювання польської ділянки газопроводу, за даними німецького оператора з транспортування газу ГАСКАД.

З початку листопада «Газпром» нарощує експорт газу до Європи, але поки що не обрав маршрути в українському та польському напрямках.

Минулого вівторка “Газпром” оголосив, що він затвердив і запустив план із закачування газу до п’яти європейських підземних сховищ у листопаді, встановивши обсяги та маршрути транспортування газу.

Загалом за українським та польським напрямками прокачування у вівторок збільшилося приблизно на 17 мільйонів кубометрів порівняно з понеділком, у середу має збільшитися ще на 18 мільйонів кубометрів. У жовтні «Газпром» експортував у середньому 420 млн. кубометрів у країни далекого зарубіжжя.

Наприкінці жовтня Володимир Путін наказав “Газпрому” збільшити постачання газу до Європи після завершення 8 листопада поповнення запасів на внутрішньому ринку.