У Польщі з заробітною платою все краще і краще

На 200 злотих буде збільшено мінімальну заробітну плату в Польщі, починаючи з 1 січня 2020 року.

Польський уряд проводить планомірну політику, яка спрямована на поступове та істотне підвищення оплати праці. Уже тепер прийнято рішення, яке передбачає, що мінімальна заробітна плата в 2020 році для тих, хто працює повний робочий день збільшиться до 2450 злотих (близько 640 доларів). Для людей, які працюють за контрактом, погодинна оплата становитиме 16 злотих. З огляду на те, що на сьогоднішній день за статистичними оцінками, в Польщі на постійній основі працює півтора мільйона наших співгромадян, для них це рішення дуже доречне.

Якщо для працівників це чудова новина, то польським роботодавцям вона не дуже подобається. На їхню думку, таке збільшення заробітної плати непропорційне збільшенню продуктивності праці. Тому, вони пропонували уряду збільшити мінімальну заробітну плату до 2387 злотих, а за годину роботи платити 15,6 злотих. Традиційно, профспілки пропонували більш суттєве зростання мінімальної заробітної плати – до 2520 злотих і 16,5 за годину роботи за контрактом. Очевидно, що польський уряд вибрав компромісний варіант.

Українському уряду слід було б брати приклад, як потрібно знаходити можливість для підвищення оплати праці, а не тільки підвищувати ціни на газ та комунальні послуги.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що число дозволів на роботу для українців, які видаються в Польщі, найбільше серед усіх, хто приїжджає з країн, які не входять до складу Європейського союзу.

Польські правоохоронці останнім часом почали ретельніше перевіряти українських трудових мігрантів, щоб виявляти тих, хто порушує правила, передбачені законодавством країни.