Грета Тунберг конгресменам: у вас ще є час вчинити правильно і врятувати нашу спадщину

“Шведська активістка Грета Тунберг попередила американських конгресменів сьогодні, що історія покладе на них відповідальність за кліматичні катастрофи, якщо вони не припинять субсидувати промисловість по викопному паливу, поки не стало надто пізно”, – повідомляє Reuters.

18-річна Тунберг, чия діяльність надихнула світовий рух, з’явилася по відеоконференції на слуханнях перед комітетом Палати представників в той день, коли президент Джо Байден також відкрив дводенний глобальний кліматичний саміт за допомогою відеоконференції, пообіцявши скоротити вдвічі викиди вуглецю.

«Простий, але валивий факт полягає в тому, що якщо ви хочете стримати обіцянки і зобов’язання, підписані в Парижі, ви повинні негайно припинити субсидування викопного палива», – сказала Тунберг. Мається на увазі Паризька хартія по клімату 2016 року, до якої уряд Байдена повернул Сполучені Штати після того, як Дональд Трамп виключив з неї країну.

Тунберг, яка стала екологічним активістом у віці 15 років, коли вона почала прогулювати школу, щоб протестувати перед шведським парламентом проти бездіяльності щодо зміни клімату, визнала, що налаштована песимістично.

«Я ні на секунду не вірю, що ви дійсно це зробите»,- сказала вона конгресменам.

«У вас ще є час вчинити правильно і врятувати нашу спадщину, але на цей раз вікно не залишиться відкритим надовго»,- сказала Тунберг, додавши: «Ми, молоді люди, напишемо про вас в підручниках історії, і ви повинні зробити мудрий вибір» .