Сполучені Штати «відкрито і професійно» провели переговори з талібами

Переговори між офіційними особами США і талібами в Досі були «відвертими і професійними». Про це повідомив Держдепартамент США.

Міжвідомча делегація США зустрічалася з високопоставленими офіційними особами Талібану в столиці Катару. Американську делегацію в Досі очолював заступник директора ЦРУ Девід Коен. Також до її складу входили заступник спецпредставника Держдепу щодо Афганістану Том Уест і представник Агентства США з міжнародного розвитку.

Сполучені Штати висловили стурбованість з приводу безпеки американських і інших іноземних громадян, а також своїх афганських партнерів.

Також були порушені питання, пов’язані з правами людини і гуманітарною допомогою.

Держдепартамент США відзначає, що на зустрічах знову було заявлено, що Талібан судитимуть по справах, а не тільки з їх слів.

Виконуючий обов’язки міністра закордонних справ Афганістану Амір Хан Мутакі заявив, що сторони обговорили початок нового розділу в своїх двосторонніх відносинах.

Талібан закликав Сполучені Штати скасувати заборону на заморожені активи в центральному банку Афганістану, а також поважати суверенітет повітряного простору над Афганістаном.

Мутакі підкреслив, що основна увага приділяється гуманітарної допомоги та реалізації всіх положень Дохінская угоди, укладеної між двома країнами в лютому 2020 року.

Держдепартамент заявив, що зустріч в Досі «є продовженням прагматичних зобов’язань двох країн», але не є «визнанням легітимності» талібів, які захопили Афганістан в середині серпня і оголосили про зміну уряду на початку вересня.

Це була перша особиста зустріч між США і Талібаном після виведення американських військ з Афганістану в кінці серпня.