Підривна пісня: Сполучені Штати фінансували рок-групи, щоб підірвати режим Чавеса

Сполучені Штати фінансували рок-групи в Венесуелі, щоб записувати пісні для просування демократії і підриву режиму Уго Чавеса.

Інформація була поширена Guardian з посиланням на документи, опубліковані після запиту відповідно до Закону про доступ до суспільної інформації.

У 2011 році більше 10 груп підписали контракти на створення нових пісень, які сприяли свободі вираження думок в багатій нафтою країні. Схема за 22970 доларів, кульмінацією якої став рок-конкурс, була схвалена Національним фондом за демократію (NED), неурядовим агентством, відповідальним за просування демократії за кордоном.

Частково відредаговані документи були виявлені Тімом Джиллом, соціологом з Університету Північної Кароліни в Вілмінгтоні, і показують, що офіційні особи США намагалися просувати свободу вираження думок і демократію у Венесуелі.

Сполучені Штати намагалися повалити Чавеса, що був однією з причин антиамериканських настроїв в країні. Популістський лідер був ненадовго повалений в результаті військового перевороту в 2002 році. Пізніше з’ясувалося, що адміністрація Джорджа Буша-молодшого заздалегідь знала про переворот, хоча Вашингтон публічно дистанціювався.

Чавес помер від раку в 2013 році. Країною править Ніколя Мадуро.