Вчені виявили справжнього вбивцю коронавіруса

Вчені з Піттсбурзького університету подарували світові ще одну надію на перемогу над коронавірусом. Вони виявили найменше білкове з’єднання, яке нейтралізувало вірус SARS-CoV-2. Результати дослідження опубліковані в журналі Cell.

Експерти Американського університету провели експрес-аналіз 100 мільярдів потенційних молекул, які можуть зв’язуватися з ключовим S-білком коронавіруса, які беруть участь в зараженні людського тіла. В результаті дослідники виявили білкове з’єднання, в десять разів менше, ніж повнорозмірне антитіло, яке при злитті з частиною імуноглобуліну утворює ліки Ab8 і набуває функції повнорозмірного антитіла.

Подальші експерименти показали, що навіть самі низькі дози Ab8 значно знижують кількість вірусних частинок у лабораторних тварин, інфікованих коронавірусом. Дослідники відзначають, що невеликий розмір молекули збільшує її здатність дифундувати в тканини, допомагає краще нейтралізувати вірус, а також дозволяє вводити ліки шляхом інгаляції. Крім того, дослідники прийшли до висновку, що препарат не зв’язується з клітинами людини, що зводить до мінімуму негативні побічні ефекти.