Гаррі Поттер і друзі – приклад дружби в літературі

Гаррі Поттер і його друзі з романів Джоан Роулінг – приклад справжньої дружби і товариства в літературі. Про це свідчать дані опитування російських читачів.

Опитування проводилося з нагоди Міжнародного дня дружби, який відзначається сьогодні. У ньому взяли участь понад 1500 клієнтів он-лайн бібліотек електронних книг ЛітРес і MyBook.

64% респондентів заявили, що відносини між Гаррі Поттером, Роном Візлі та Герміоною Грейнджер найщиріші і надихаючі. На друге місце 31,8% поставили дружбу Шерлока Холмса і доктора Ватсона з серії романів сера Артура Конан Дойля. До першої трійки увійшли чотири мушкетери з однойменного роману Олександра Дюма. Їх дружба і пригоди сподобалися 29,9% учасників опитування.

Також складено рейтинг прикладів ворожості в літературі. Його очолюють герої роману Олександра Пушкіна – Євгеній Онєгін і Володимир Ленський (31,9% респондентів).

На другому місці (31,3%) пара Доріан Грей і лорд Генрі з «Портрету Доріана Грея» Оскара Уайльда. «Бронзою» за літературну міжусобицю 21,4% читачів нагородили Дантеса і Дангларома, Мондего і Кадруса з «Графа Монте-Крісто» Дюма.