Новий штам коронавіруса в три-шість разів більше заразний, ніж попередній

Згідно з новим дослідженням, поточний домінуючий штам COVID-19 в три-шість разів більше заразний, ніж оригінальна версія, що з’явилася в Китаї. Однак новий вірус не призводить до більш тяжких наслідків.

“Дослідження було опубліковане в четвер в науковому журналі Cell”, – повідомляє Deutsche Welle.

Результати лабораторних випробувань, опубліковані в журналі, показують, що поточна мутація є більш розповсудженою між людьми, ніж попередній вірус.

«Дані показують, що існує одна мутація, яка насправді змушує вірус розмножуватися краще і має більш високу швидкість передачі», – сказав американський фахівець з інфекційних захворювань Ентоні Фаучи, член Американської медичної асоціації.

Дослідники з Національної лабораторії Лос-Аламоса в Нью-Мексико і Університету Дьюка в Північній Кароліні співпрацюють з дослідницькою групою в Шеффілді, Великобританія. Дослідники виявили, що нинішній варіант вірусу – D614G – має невелику, але значну зміну білка на поверхні вірусу, завдяки якому він проникає і заражає клітини людини.

Дослідницька група провела додаткові експерименти, аналізуючи дані про 999 британських пацієнтах, госпіталізованих з COVID-19. Вони помітили, що у людей з новим варіантом було більше вірусних частинок, але це не впливало на тяжкість їх захворювання.

Тим часом, лабораторні експерименти показали, що ймовірність зараження вірусом клітин людини в три-шість разів вище.