Мера Портленда обприскали сльозогінним газом в знак протесту проти жорстокості поліції

“Мер американського міста Портленд був обприсканий сльозогінним газом під час зустрічі з протестуючими проти жорстокості поліції і розміщення федеральних військ в американських містах, що було наказано президентом США Дональдом Трампом”, – повідомляє AFP.

Кадри AFP показують, як мера від Демократичної партії Теда Уілера в окулярах і масці відводять з натовпу серед хмар газу і вибухів феєрверків поблизу.

«Це безпрецедентна надмірна реакція з боку федеральних чиновників, – сказав Уілер газеті New York Times, додавши: це повномасштабна міська війна».

У середу ввечері тисячі протестуючих вийшли на вулиці в останньому раунді протестів, які спочатку були викликані травневим вбивством афроамериканця Джорджа Флойда.

Міська поліція заявила, що протестуючі кидали факели і запальні пристрої до федерального суду, викликаючи пожежі в будівлі.

Більш ранні протести в Портленді – і в більшей частині Сполучених Штатів – відректися від расизму і жорстокості поліції після смерті Флойда від рук білого поліцейського почали втрачати дух на початку липня.

Але потім з’явилися повідомлення про те, що федеральні офіцери в масках схопили протестуючих в Портленді на автомобілях без розпізнавальних знаків.

Раніше Уілер закликав до виводу федеральних офіцерів з північно-західного міста США, звинувачуючи їх в небезпечному загостренні ситуації за допомогою образливих і неконституційних тактик проти протестуючих.