Губернатор Нью-Йорка вводить надзвичайний стан проти насильства із застосуванням вогнепальної зброї

Нью-Йорк став першим штатом США, який видав надзвичайний наказ про боротьбу зі зростаючим насильством із застосуванням вогнепальної зброї, повідомляє BBC.

Штат Нью-Йорк повідомив про 51 випадок стрілянини в святкові вихідні 4 липня, сказав губернатор Ендрю Куомо, підписуючи наказ. Директива направить 138,7 мільйона доларів на програми втручання і запобігання насильству із застосуванням вогнепальної зброї.

Це відбувається на тлі повідомлень про збільшення кількості загиблих від вогнепальної зброї по всій країні, в тому числі майже 200 смертей за вихідні.

У березні ФБР опублікувало попередню статистику за 2020 рік, показавши значний стрибок – 25% – у вбивствах за попередній рік. Поки що в 2021 році тенденція до зростання зберігається. У Сполучених Штатах більшість вбивств пов’язано із застосуванням зброї.

Президент США Джо Байден в кінці червня оприлюднив стратегію Білого дому по боротьбі з ростом числа вбивств, яка включає припинення торговців зброєю і торгівлю вогнепальною зброєю. Він також делегує більше коштів персоналу, в тому числі правоохоронним органам.

У заяві губернатора Куомо про стихійне лихо, насильство із застосуванням вогнепальної зброї названо кризою охорони здоров’я громадськості, зроблено кілька порівнянь з пандемією Covid-19 і викликаною нею реакцією громадської охорони здоров’я.

«Якщо ви подивитеся на останні дані, зараз більше людей помирає від насильства і злочинів із застосуванням вогнепальної зброї, ніж від коронавіруса», – сказав губернатор. «Так само, як ми вчинили з Covid-19, Нью-Йорк знову стане лідером нації з комплексним підходом до боротьби і запобігання насильства із застосуванням вогнепальної зброї».

Заява Куомо вивільняє строкові кошти, які він направить на:

  • Створення офісу по запобіганню насильства щодо зброї, який буде контролюватися Міністерством охорони здоров’я Нью-Йорка;
  • Вимога від поліцейських управлінь надавати дані про рівень інцидентів зі стріляниною;
  • Інвестування 57 мільйонів доларів в літні програми працевлаштування для молодих людей з групи ризику;
  • Боротьба з потоком ввезеного в штат вогнепальної зброї.