Буш, Клінтон і Обама створюють коаліцію, щоб допомогти афганським біженцям в США

“Троє колишніх президентів США – республіканець Джордж Буш і демократи Білл Клінтон і Барак Обама – об’єднали свої сили для створення коаліції для підтримки біженців з Афганістану, які поселяються в Сполучених Штатах після недавнього виходу США з Афганістану”, – повідомляє Reuters.

Колишні лідери США і їх дружини будуть входити до складу Welcome.US, коаліції правозахисних груп, американських компаній і інших лідерів.

Коаліція заявила, що допоможе десяткам тисяч афганців, які залишили свою країну в рамках евакуації адміністрацією Байдена, перебратися до Сполучених Штатів шляхом мобілізації підтримки і добровольців.

«Тисячі афганців стояли з нами на передовій, прагнучи зробити світ більш безпечним, і тепер їм потрібна наша допомога. Ми пишаємося тим, що підтримуємо Welcome.US, щоб допомогти афганським сім’ям осісти і почати нове життя», – прокоментував Джордж. В. Буш і його дружина Лаура в заяві.

«Ми готові показати нашим новим афганським сусідам і решті світу, як дружелюбність і щедрість становить основу того, що робить нашу країну такою великою», – додали вони.

Коаліція також отримує підтримку від більш, ніж 280 підприємств, включаючи такі американські компанії, як Microsoft Corp., Starbucks Corp., CVS Health Corp. і AirBnB Inc., а також ряд некомерційних організацій, груп ветеранів та агентств по переселенню.

Крім того, залучені кілька нинішніх і колишніх губернаторів і мерів республіканців і демократів. Ряд штатів США і місцеві лідери заявили, що будуть вітати біженців в своїх громадах, хоча імміграція залишається проблемою, що розділяє частини країни.

Десятки тисяч біженців були депортовані з Афганістану за останні тижні в результаті поспішного виведення військ, який викликав різку критику.

Адміністрація президента-демократа Джо Байдена працює над розміщенням 50 000 біженців на військових базах США. Інші залишаються в центрах обробки біля аеропортів США, де вони приземлилися.

Тим часом польоти з Афганістану до США були припинені через спалах кору.