Китай вимагає інформації про інцидент з атомним підводним човном США у Південно-Китайському морі

“Китай вимагає публікації всієї інформації про зіткнення американського атомного підводного човна USS Connecticut (класу Seawolf) з невідомим об’єктом у Південно-Китайському морі на початку жовтня”, – повідомило сьогодні пекінське видання Global Times.

«Ми наполегливо закликаємо Сполучені Штати негайно оприлюднити основну інформацію про цей інцидент. Як велика держава, Сполучені Штати несуть відповідальність і мають зробити це».

В іншому випадку «це означало б, що Сполучені Штати зробили щось ганебне, наприклад, порушили міжнародне право і серйозно вторглися в інтереси іншої країни в Південно-Китайському морі. На жаль, провідні американські ЗМІ цього разу мовчать, як і ЗМІ інших західних країн».

“Ми закликаємо міжнародне співтовариство запитати пояснення у Сполучених Штатів”.

Нагадаємо, що 7 жовтня Тихоокеанський флот США оголосив, що 2 жовтня атомний підводний човен Коннектикуту зіткнувся з невідомим об’єктом під час занурення в Індо-Тихоокеанському регіоні, ніхто з екіпажу не отримав небезпечних для життя травм, а ядерний реактор не був пошкоджений. Інцидент стався у Південно-Китайському морі.

На думку китайських аналітиків, місце аварії знаходилося на схід від островів Сіша (Парасельські острови). Підводний човен, на думку аналітиків, міг тренуватися для перехоплення китайських підводних човнів на шляху ударної групи авіаносців ВМС США.