У НБУ планують випуск української цифрової валюти

У Національному банку України організували спеціальну робочу групу. Її завдання – провести пілотний запуск цифрової валюти, яка буде називатися е-гривня.

Проект запуску української цифрової валюти зовсім не новий. Ще в 2016 році в Нацбанку виношували ідею такого проекту. Наголошується, що е-гривня не криптовалюта. Це фіатна валюта, тобто така, яка не забезпечується золотом та іншими дорогоцінними металами. Номінальна вартість таких грошей встановлюється і гарантується державою. Основна її відмінність від звичайних грошей то, що вона буде тільки в електронному вигляді.

Її можна буде обмінювати на готівку або безготівкові кошти в співвідношенні один до одного. Два роки тому був розроблений і реалізований пілотний проект з метою вивчити всі аспекти, оптимальні варіанти і бізнес-моделі поводження електронної гривні. Також проект включав і практичну частину. У Нацбанку повідомили, що «на платформі, яка працювала за технологією блокчейн, в обіг було випущено обмежений обсяг електронної гривні. Робочі групи тестували операції з її використанням». Технічну допомогу надали експерти Світового банку.

Результати пілотного проекту будуть враховуватися при можливому випуску е-гривні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що на зміну державній платіжній системи Forpost прийшла нова міжнародна платіжна система, яка називається NovaPay.

За словами прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, Єврокомісія в найближчі дні надасть Україні фінансову допомогу в розмірі 500 мільйонів євро.