82-річна жінка полетить в космос з Безосом

Вчора Джефф Безос повідомив в Instagram, що четвертим пасажиром стане 82-річна Уоллі Фанк, учасниця програми «Меркурій 13» (Mercury 13).

Вона була першою жінкою-інспектором з безпеки польотів в Національній раді з безпеки на транспорті і першою жінкою-інспектором Федерального авіаційного агентства, а також одним з учасників проекту Mercury 13. За плечима Уоллі Фанк понад 19 000 годин польотів.

“У 1961 році Уоллі Фанк була кращою в своєму класі в рамках програми «Меркурій 13». Незважаючи на завершення навчання, програма була скасована, і ніхто з тринадцяти учасників не полетів”, – написав Джефф Безос.

“Вони сказали мені, що я впоралася краще і виконала роботу швидше, ніж будь-який з хлопців. Я чотири рази звертався до НАСА. Я говорила, що хочу стати космонавтом», але мене ніхто не взяв. Я не думала, що коли-небудь піднімуся наверх. Для мене це велика пригода”, – ділиться враженнями Уоллі Фанк

20 липня вона стане найстарішою людиною, яка коли-небудь літала в космос, коли візьме участь у запуску ракети-носія New Shepard разом з Безос, його братом Марком і ще одним мандрівником.

Перший пілотований політ Blue Origin відбувається в контексті жорсткої конкуренції в галузі освоєння приватного космосу – зі SpaceX Ілона Маска і Virgin Galactic, заснованим британським мільярдером Річардом Бренсоном.