Польща оштрафувала «Газпром» на 57 мільйонів доларів за «Північний потік-2»

“Польське управління із захисту конкуренції і споживачів (UOKiK) оштрафувало” Газпром “на 213 мільйонів злотих (57 мільйонів доларів) за відмову від співпраці у справі «Північний потік-2», про що було оголошено на офіційному сайті регулятора”, – повідомляє ТАСС.

Нагадаємо, що в 2018 році агентство почало розслідування відносно “Газпрому” і його п’яти партнерів по проекту “Північний потік-2” – OMV, Wintershall, Shell, Uniper і Engie – які були звинувачені в порушенні польських антимонопольних законів. За словами регулятора, “Газпром” уклав фінансову угоду з цими компаніями без попередньої згоди регуляторів, що може привести до обмеженої конкуренції.

На початку 2020 року голова польського регулятора попросив “Газпром” надати документи на цей випадок, зокрема контракти, укладені з компаніями, які фінансують будівництво “Північний потік-2” для транспортування, продажу і зберігання газу.

“Правила зрозумілі і однакові для всіх, але “Газпром” неодноразово відмовлявся надавати документи, пов’язані з нашим розслідуванням. Російський газовий гігант не може діяти протизаконно, тому ми подали позов проти «Газпрому», який може привести до штрафу”, – заявив тодішній глава польського регулятора Томаш Хрусти.

За його словами, якщо підприємці чекали, що відсутність співпраці сповільнить діяльність регулятора, то вони не досягнуть своєї мети.

Польща є одним з найбільш стійких противників проекту в Європі.