80 років від дня нападу на Перл-Харбор

Сьогодні виповнюється 80 років від дня нападу на Перл-Харбор.

7 грудня 1941 японські бомбардувальники знищили майже весь Тихоокеанський флот США на Гаваях. Як повідомляє Deutsche Welle, внаслідок терактів загинуло понад 2400 американців. Японці проводили атаки без попередження та без оголошення війни. Перл-Харбор стає для Сполучених Штатів травмою, яку не лікували десятиліттями.

«Повітряний удар по Перл-Харбор! Це не вчення! – Це повідомлення надійшло до Вашингтона о 13.57 за місцевим часом 7 грудня 1941 року. Проте повідомлення було безповоротно пізно. Японські бомбардувальники понад 20 хвилин обстрілюють бойові кораблі, крейсери та есмінці Тихоокеанського флоту США на Гаваях. Усі непошкоджені судна стали мішенню другої хвилі бомбардувань, атакувавши військові кораблі “Арізона”, “Каліфорнія”, “Оклахома” та “Західна Вірджинія”. Внаслідок атаки також згоріло 350 американських літаків. Кажуть, що президент США Рузвельт ударив кулаком по столу, коли він почув цю новину, і сказав: «Заради бога! Знищувати американські літаки на землі!

Доля екіпажу американського військового корабля «Арізона» найскладніша. О 8:06 за місцевим часом 800-фунтова японська бомба пробила палубу корабля та вибухнула на складі боєприпасів. “Арізона” стала братською могилою майже для всього екіпажу в 1200 людей. Вижило лише 200 людей. Корабель майже повністю затонув лише за десять хвилин і продовжував горіти дві доби. У 1961 році на цьому місці було встановлено меморіал, який щорічно відвідують 1,5 мільйона людей.

В результаті атак японців було знищено майже весь Тихоокеанський флот Америки. Японці втратили лише 29 бомбардувальників. Внаслідок атаки також загинули 55 японських солдатів. Цією перемогою Японія зруйнувала міф про непереможність США.

Американське командування на той час було переконане, що Японія може вторгнутися до британських або голландських колоній у Тихому океані, але не в Перл-Харбор. Побоювання, що деякі зі 100 000 японців, які живуть на Гаваях, можуть влаштувати диверсію, змусили їх згрупувати 350 бомбардувальників у центрі військової бази. Там вони припаркували крило до крила, внаслідок чого стали легкою здобиччю японців, що атакують із повітря. Крім того, американці не довіряли новій радіолокаційній техніці. Коли на їхніх радарах з’явилися перші японські бомбардувальники, спеціалісти просто не могли повірити, що вони атакують ворожі літаки.

З іншого боку, зенітні знаряддя не розміщувалися навколо бази, а зберігалися в ангарах. Той факт, що атака відбулася рано вранці в неділю, коли більшість американських солдатів спала, а на командних пунктах стояла тільки охорона, також відіграв велику роль у катастрофічних руйнуваннях. Таким чином, база виявилася практично беззахисною.

Японія вела війну в Тихому океані з 1937 року, але з нападом на Перл-Харбор японці розширили конфронтацію по всьому світу. Протягом кількох місяців Японія правила переважно Азії. Але японське правління у цій частині світу було обмеженим у часі. Це пов’язано з тим, що американські авіаносці та армійські паливні склади не постраждали. «Плавучі фортеці» залишили Перл-Харбор лише за два дні до нападу 7 грудня, і плани японців щодо знищення нафтобаз залишилися невиконаними. Таким чином Перл-Харбор став для японців найбільшою перемогою. Однак цей факт згодом був визнаний Токіо стратегічною помилкою.