Демонстрація в Чехії проти президента і прем’єр-міністра в річницю радянської агресії

Близько 5000 людей протестували в Празі проти президента Чехії Мілоша Земана, звинувачуючи його в проросійських і прокитайські симпатіях, а також проти прем’єр-міністра Андрія Бабіша, уряд меншості якого було сформовано завдяки підтримці комуністичної партії.
Організатори маршу протесту вибрали символічну дату 21 серпня – 51-ту річницю радянського вторгнення до Чехословаччини в 1968 році і 50-річчя жорстоких репресій, які новий промосковський уряд використав після вторгнення в серпні 1969 року.
«У нас є президент, який орієнтований на Москву а для комуністичного Китаю у нас є прем’єр-міністр, який співпрацював зі Службою безпеки»,- сказала 91-річна Каміла Мучкова, колишня телеведуча, яка ще в 1968 році прокоментувала окупацію країни радянськими збройними силами. Бабіш звинувачується у співпраці до 1989 року з чехословацькою комуністичною службою безпеки.
«30 років потому (після падіння комуністичного режиму в 1989 році) комуністи консультують уряд. Вони всюди. Це небезпечно»,  зазначила вона. Її слова були зустрінуті оплесками демонстрантів.
Марш протесту відбувся за призовом громадської організації «Мільйон миттєвостей за демократію», яка з квітня проводить демонстрації проти Земана і Бабіша. Найбільша з них пройшла у Празі в червні, зібравши 250 тисяч чоловік.