Північна Корея хоче позбутися від частини співробітників ООН

За словами Рейтерс, Північна Корея звернулася до ООН з проханням скоротити кількість міжнародного персоналу, розташованого в країні з метою роботи з надання допомоги.  Пхеньян заявляє,  що гуманітарні програми ООН не увінчалися успіхом «через політизацію допомоги ворожими силами».

– Програми за підтримки ООН не принесли бажаних результатів через політизацію допомоги ООН ворожими силами, – заявив Кім Чанг Мін, генеральний секретар Національного Координаційного Комітету ООН в Північній Кореї.

Згідно з цією інформацією, Пхеньян хоче, щоб число міжнародних співробітників з Програми Розвитку ООН було зменшено до одного або двох з шести, Всесвітньої Організації Охорони здоров’я – до чотирьох з шести, і Фонду ООН в інтересах Дітей (ЮНІСЕФ) до одного або двох з 13.

“Ми здивовані таким поворотом подій. Потреби виросли, и ООН намагається мобілізувати підтримку для того, щоб збільшити допомогу цій країні, – цитує Reuters одного з дипломатів ООН, В минулому не вистачало міжнародної експертизи та нагляду, а також можливості для моніторингу використання наданої допомоги “.

У травні ООН опублікувала звіт про те, що майже половина населення Північної Кореї страждає від недоїдання, а уряд обмежив продовольчі пайки для населення країни до 300 грамів в день. Пхеньян звинуватив у цій ситуації посуху, повені та найгірший урожай за останні 10 років.