Китай різко реагує на рішення Британії по Гонконгу

Посольство Китаю в Лондоні засудило рішення британської влади припинити екстрадицію до Гонконгу на невизначений термін. На думку дипломатичної місії, це є порушенням міжнародного права.

Раніше міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб заявив, що після консультацій з міністром внутрішніх справ, який приймає рішення про екстрадицію, міністром юстиції і генеральним прокурором, було прийнято рішення призупинити дію угоди про реадмісію – негайно і на невизначений термін. Рааб підкреслив, що уряд не має наміру відновлювати дію цих угод до тих пір, поки він не отримає чіткі і надійні гарантії того, що Китай не буде зловживати законом про національну безпеку щодо громадян, екстрадованих з Великобританії.

«Британська сторона знову пішла неправильним шляхом, ігноруючи офіційну позицію Китаю», – йдеться в заяві китайських дипломатів. Підкреслюється, що країна знову порушує міжнародне право і основні норми, що регулюють міжнародні відносини.

“Лондон відкрито втручається у внутрішні справи Китаю, намагаючись бойкотувати реалізацію Закону про національну безпеку Гонконгу і підриває розвиток і стабільність міста”, – відповів Пекін.

Підкреслюється, що уряд Китаю буде, як і раніше наполегливо у своїй рішучості забезпечити дотримання закону про національну безпеку Гонконгу, захистити свій національний суверенітет, інтереси безпеки і розвитку і протистояти будь-якому зовнішньому втручанню.

Закон про національну безпеку Гонконгу вступив в силу 30 червня. У ньому викладені правила запобігання, припинення та покарання за чотири види злочинів, скоєних в автономному окрузі. До них відносяться сепаратистська діяльність, спроби підірвати діяльність державних органів, терористична діяльність, змова із зарубіжними країнами або силами за кордоном з метою поставити під загрозу національну безпеку.

Закон викликав гнів багатьох жителів Гонконгу і ряду західних країн, які підозрювали Пекін в бажанні посилити контроль над автономним регіоном. Пекін неодноразово заявляв, що проблема Гонконгу є внутрішньою для Китаю.