Думка експерта: Джордж Флойд помер не від задухи, а від серцевого нападу

Не нестача кисню, а зупинка серця, викликана поєднанням декількох факторів, включаючи хворобу і вживання наркотиків, стала причиною смерті Джорджа Флойда в травні 2020 року в Міннеаполісі, штат Міннесота. Таку думку висловив патологоанатом Девід Фаулер, що дав свідчення в суді у справі про смерть афроамериканця.

Гучний судовий розгляд почався 8 березня, і ряд американських ЗМІ повідомили про нього із залу суду. Обвинувачуваний – колишній поліцейський Дерек Шовен, який 25 травня минулого року застосував силу для придушення при арешті Флойда. Незабаром Флойд помер. 26 травня Шовен і троє інших поліцейських, які брали участь в арешті Флойда, були звільнені. Обвинуваченим було пред’явлено звинувачення в ненавмисному вбивстві. У разі визнання винним Шовен може бути засуджений до тюремного ув’язнення на термін до 40 років.

Фаулер, який був головним медичним експертом Меріленда протягом 17 років, був викликаний для дачі показань адвокатом Шовена Еріком Нельсоном. Експерт, відповідаючи на питання адвоката про причини смерті Флойда, зазначив, що у афроамериканця «раптово розвинулася аритмія». Серед причин, що викликали це, патологоанатом вказав на хворобу серця, від якої страждав Флойд, а також на обставини його затримання. Фаулер зазначив, що вживання Флойдом наркотиків, що містять фентаніл і метамфетамін, також зіграло свою роль. За словами експерта, одна з причин може полягати в тому, що загиблий вдихнув вихлопні гази з машини, що перебувала поблизу . «Все це разом стало причиною смерті Флойда»,- уклав Фаулер.

Прокуратура наполягає на тому, що Флойд помер в результаті застосування Шовеном техніки удушення під час затримання. Фаулер не погоджується і пояснює, що не вважає інцидент вбивством. При цьому, відповідаючи на питання прокуратури, він зазначив, що Флойд повинен був отримати своєчасну медичну допомогу. Патологоанатом зазначає, що у афроамериканця не було симптомів кисневої недостатності.

Остаточні заяви сторони планують зробити в понеділок.