Європейським лідерам не вистачило кількох хвилин, щоб поліпшити рекорд найтривалішою зустрічі

“Європейських лідерів відділяли всього 20 хвилин від встановлення нового рекорду найдовшого засідання Європейської ради у порівнянні з самітом в Ніцці в 2000 році”. Про це заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Руттен, якого цитує “Politico”.

«Я запитав Чарльза Мішеля, чи варто мені говорити трохи довше, всі засміялися. Тоді Конте хотів взяти слово і довго говорити, тому я подумав, що ми поб’ем рекорд. Але в підсумку ми закінчили раніше»,- зазначив голландський політик.

Руттен, який знаходився під великим тиском з боку багатьох через непримиренну позицію Нідерландів на переговорах, визнав, що іноді атмосфера була напруженою, але підкреслив, що він залишався в хороших відносинах зі своїми колегами: «Всі професіонали».

Нідерланди та Італія зайняли протилежні позиції з деяких найбільш спірних питань саміту. В деякій мірі це відноситься і до питання про те, чи тривали переговори в рекордні терміни.

Хоча Руттен сказав, що вони близькі до рекорду, його італійський колега Джузеппе Конте не погодився.

«Ми, ймовірно, встановили рекорд і перевершили саміт в Ніцці за тривалістю», – сказав Джузеппе Конте.

Але звіти показують, що зустріч тривала з 17 липня (10:00) до 21 липня (5:45) протягом 91 години і 45 хвилин, що означає стільки ж, скільки в Ніцці в 2000 році, яка почалася 7 груденя 9: 45 і закінчився 11 грудня о 5:30 – знову 91 годину 45 хвилин.

Однак є деякі розбіжності щодо того, чи слід розглядати європейську конференцію в Ніцці, як саміт Європейської Ради.

Лідери 27 держав-членів досягли історичної угоди в 750 мільярдів євро на відновлення після пандемії, в якій загинуло 135 000 чоловік в Співтоваристві.

Фонд відновлення, який складається з гранту в розмірі 390 мільярдів євро і кредитів в розмірі 360 мільярдів євро, буде приєднано до багаторічної фінансової програмі (2021-2027) в розмірі 1,074 трильйона євро. Евролідери домовилися про фінансовий пакеті на загальну суму 1,82 трлн. євро.