Гітанас Науседа – новий президент Литви

Незалежний кандидат, колишній головний радник президента SEB Гітанас Науседа, переміг у другому турі президентських виборів в Литві. Він набрав 74 відсотки голосів. 55-річний обраний президент вважається проєвропейським політиком з правоцентристськими поглядами.
Опонент Науседи, колишній міністр фінансів Литви Інгріда Шимон, отримала 26 відсотків голосів.
Подякувавши виборців за довіру, Науседа висловив надію, що «через деякий час в Литві ми будемо щасливіші».
Він також оголосив, що його першим завданням на посту президента буде реформування уряду. «Ми повинні уникати дій, які можуть викликати кризу», – сказав обраний президент.
Раніше Науседа оголосив, що відправиться до Варшави з першим закордонним візитом після можливої ​​перемоги на виборах. «Я бачу великий потенціал у подальшому розвитку відносин з південним сусідом (Польщею) в області економіки, соціального захисту, оборони та безпеки», – заявив він.
Що стосується контактів з Москвою, то Науседа вважає, що «Литва повинна підтримувати хороші економічні та культурні відносини з Росією, але вона не може закривати очі на те, що відбувається в Україні і в сусідніх країнах». Він підкреслив, що «відносини з Росією не зміняться, поки ситуація в Україні буде залишатися такою, як зараз».