Борис Джонсон засвідчив підтримку України на тлі російських прикордонних маневрів

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон в телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським заявив, що Великобританія серйозно стурбована «дестабілізуючою військовою активністю» Росії на кордоні з Україною.

Лондон і Київ домовилися разом зі своїми міжнародними партнерами стежити за ситуацією, щоб не допустити подальшої ескалації.

Джонсон підкреслив успішну співпрацю в сфері безпеки між Великобританією і Україною. Прем’єр-міністр Великобританії, а також ряд представників євроатлантичних країн заявили про рішучу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Тим часом в НАТО заявили, що дестабілізуючі дії Росії підривають всі зусилля по деескалації напруженості на сході України.

«Росія порушила угоду про припинення вогню, підписану в липні 2020 року, в результаті чого минулого тижня загинули чотири українських солдата», – заявили в Альянсі.

Сполучені Штати також висловили стурбованість ситуацією. Держдепартамент зажадав від Росії пояснень з приводу військових маневрів.

Раніше міністерства закордонних справ Німеччини і Франції закликали до стриманості і негайної деескалації в регіоні.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Хосеп Боррелл має намір винести це питання на обговорення під час майбутньої зустрічі міністрів закордонних справ ЄС.