Демократи виступають за відставку президента Трампа

Прокурори від демократів виступили за зміщення президента США Дональда Трампа у вчорашньому, третьому дні історичного процесу в Сенаті за імпічмент глави держави, повідомили світові агентства. Однак республіканці Трампа залишалися непохитними.

Після того, як в середу вони виклали факти, на яких були засновані їх прохання про зміщення президента, вчора демократи протягом дев’яти годин намагалися спростувати аргументи, що просочилися в ЗМІ юристами Трампа, які ще не виступили в Сенаті.

Вчора демократи зосередилися на одному із двох пунктів обвинувального акту проти президента – зловживанні владою. Судовий процес продовжиться сьогодні, обвинувачів виступлять за другим звинуваченням – за перешкоджання роботі Конгресу, передає БТА.

Тоді адвокати Трампа матимуть три дні, можливо, з завтрашнього дня, щоб викласти свої тези.

Однак результат цього процесу, схоже, вирішений, оскільки для зміщення президента потрібна кваліфікована більшість з двох третин голосів. Республіканці Трампа займають 53 місця в Сенаті зі 100 учасниками.

“Ви не можете довіряти цьому президенту в тому, що він робить щось добре для цієї країни, але ви можете вірити в те, що він робить щось добре для Дональда Трампа», – звернувся до сенаторів конгресмен-демократ Адам Шифф, який очолює команду звинувачення. «Якщо ви вважаєте його винним, його слід змістити, тому що добро і істина мають значення, інакше ми втратимо самі себе», – сказав Шифф, явно схвильований, в кінці засідання.

Інший обвинувач від Демократичної партії, Джеррі Надлер, вказав, що Трамп зловживав владою, попросивши Україну оголосити про розслідування проти його потенційного конкурента на президентських виборах у листопаді Джо Байдена.

За словами прихильників президента, він влучно закликав Україну, зіпсовану і розорену корупцією країну, провести розслідування щодо Хантера Байдена, сина колишнього віце-президента США від демократів.

“Ви дійсно вірите, що мова йшла про боротьбу з корупцією?”- запитав Адам Шифф. Він зазначив, що Трамп хотів, щоб Україна тільки оголосила розслідування.

Довге засідання стомило сенаторів, деякі з них часто ненадовго покидали зал. Всі сто сенатора сиділи і слухали обвинувачення протягом 20 хвилин після 9-годинного засідання.