Борис Джонсон: Британія готова покинути ЄС 31 січня

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон впевнений, що після прийняття законопроекту про Brexit обома палатами парламенту країни королівство буде готове залишити ЄС у встановлений термін – 31 січня. Про це було оголошено в офіційній заяві уряду.

«Парламент прийняв законопроект про вихід з Європейського Союзу. Це означає, що Великобританія покине ЄС 31 січня і рушить уперед. Часом здавалося, що ми ніколи не перетнемо фінішну лінію Brexit, але врешті-решт нам це вдалося», – сказав Джонсон, переконуючи покласти край суперечкам між прихильниками та противниками Brexit і зосередитися на вирішенні нагальних проблем Королівства, боротьбі зі злочинністю та поліпшенні роботи лікарень.

Після того, як законопроект було схвалено палатою громад, в середу ввечері за нього проголосувала і палата лордів британського парламенту. Документ повинен бути підписаний королевою Єлизаветою II. Очікується, що це відбудеться сьогодні (23 січня) або в п’ятницю, після чого документ, що встановлює умови виходу з ЄС, стане законним. Це дозволить Великобританії і ЄС ратифікувати угоду про Brexit, термін якої закінчується в найближчі дні. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Лейен і президент Європейської ради Чарльз Мішель в п’ятницю підпишуть необхідні документи в Брюсселі, а 29 січня угоду буде погоджено Європейським парламентом.

Даунінг-стріт підкреслює, що у країн буде час для виконання всіх необхідних формальностей і що Великобританія буде готова покинути ЄС 31 січня в 23:00 за місцевим часом.