Прорив в переговорах між Великобританією і ЄС

Сполучене Королівство і Європейський союз (ЄС) усунули одне з ключових протиріч, яке заважало сторонам досягти угоди про форму майбутніх відносин і вільній торгівлі. Як повідомляє The Guardian з посиланням на інформовані джерела в Брюсселі, країни домовилися про квоти на вилов риби у виключній економічній зоні Великобританії.

За даними видання, перехідний період до вступу в силу нових правил, протягом якого квоти Євросоюзу будуть значно скорочені, триватиме від 5 до 7 років. У той же час ЄС спочатку наполягав на тому, щоб цей період становив 10 років, а королівство було готове погодитися лише на трирічний перехідний період.

Ще одним каменем спотикання є питання про так звані єдині правила конкуренції, що забезпечують рівні умови для британських і європейських компаній. ЄС наполягає на тому, що для цього в Великобританії повинні бути такі ж екологічні, трудові і соціальні стандарти, що і в ЄС. З цією метою британська влада повинна буде прийняти закони, аналогічні резолюціям ЄС у цих областях, відмовившись розробляти свої власні. Якщо цього не станеться, Брюссель зможе ввести мита на британські товари.

За даними The Guardian, Франція і Німеччина наполягають на тому, щоб ЄС зберіг за собою право вживати заходи проти Лондона, якщо Великобританія не приведе своє законодавство у відповідність з європейським.

Подібні вимоги є неприйнятними для британської сторони, яка пропонує періодично переглядати умови торговельної угоди в майбутньому, якщо правила, що діють в Королівстві і ЄС, почнуть істотно відрізнятися. На думку видання, переговори можуть остаточно провалитися, якщо ЄС не піде на поступки в цьому напрямку протягом найближчих 48 годин.

Призупинені в п’ятницю торгові переговори між Великобританією і ЄС поновилися вчора в Брюсселі. Британська сторона відзначає, що це буде остання спроба сторін прийти до угоди. В понеділок увечері хід переговорів буде обговорено в телефонній розмові між прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном і главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйен, з якої в суботу вже відбулася годинна розмова.

За підсумками 2019 року обсяг торгівлі між Великою Британією та ЄС становить приблизно 900 мільярдів доларів.